top of page

Wat zijn ear seeds en werken ze echt?Ear seeds

Wat zijn ear seeds en werken ze echt?

Ear seeds zijn een oude behandelmethode waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Ze vinden hun oorsprong in de principes van de Chinese geneeskunde en worden al eeuwenlang gebruikt als een hulpmiddel om een scala aan gezondheidsproblemen te ondersteunen.

Ze helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust, het ondersteunen van emotioneel welzijn, het bevorderen van ontspanning en het stimuleren van je immuunsysteem, focus, energieniveaus en spijsvertering.


Concreet zijn ear seeds kleine bolletjes die aan een plakkerige sticker zijn bevestigd. Traditioneel werden ze gemaakt van de zaden van een bepaald type plant, maar tegenwoordig worden vaak vergulde of verzilverde zaden gebruikt. Deze moderne versie ziet er niet alleen leuker uit, maar werkt op dezelfde manier als de traditionele variant.


Ear seeds vallen onder auriculotherapie, een vorm van therapie waarbij specifieke punten op het oor worden gestimuleerd om fysieke en emotionele gezondheidsproblemen aan te pakken. Deze benadering is al duizenden jaren bekend in de Traditionele Chinese Geneeskunde en werd meer recentelijk ontwikkeld door neuroloog Dr. Paul Nogier.


Volgens de Chinese geneeskunde en Dr. Nogier vertegenwoordigt het oor een microsysteem van het hele lichaam, waarbij specifieke punten op het oor corresponderen met verschillende organen of lichaamsdelen. Door bepaalde punten te stimuleren, kunnen ear seeds een boost geven aan de energiestroom naar het gerelateerde orgaan of gebied dat extra ondersteuning nodig heeft. Dit kun je vergelijken met reflexologie, maar dan gericht op de oren in plaats van op de voeten. Bovendien oefenen ear seeds een constante, zachte druk uit op zenuwimpulsen in het oor, waardoor signalen naar de hersenen worden gestuurd om te helpen bij het verlichten van pijn en ongemak op een natuurlijke manier.


Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van auriculotherapie, waarbij verschillende studies hebben aangetoond dat het kan helpen bij een breed scala aan aandoeningen, variërend van angst, stress en pijn tot slaapproblemen, migraine, hormonale disbalans en spijsverteringsproblemen:


Angst

Een studie uit april 2015 in Complementary Therapies in Medicine onderzocht 150 hypertensieve patiënten. Ze werden verdeeld in twee groepen: een experimentele groep die gedurende 10 weken auriculaire acupressuur kreeg en een controlegroep die reguliere zorg ontving. Na de behandelperiode meldden de deelnemers die auriculaire acupressuur ontvingen een aanzienlijke verbetering in hun geestelijke gezondheid, lichaamspijn en algemene kwaliteit van leven. Dit suggereert dat auriculaire acupressuur een veelbelovende benadering kan zijn voor het verminderen van angstsymptomen bij hypertensieve patiënten.


Een kleinere studie van 44 studenten met hoge niveaus van angst en temporomandibulaire stoornissen (TMD) toonde ook veelbelovende resultaten voor auriculotherapie. De studenten werden verdeeld in twee groepen: een groep kreeg auriculotherapie met mosterdzaadjes op specifieke punten van het oor, terwijl de andere groep een nepversie van auriculotherapie kreeg. Na 10 sessies merkte de groep die auriculotherapie kreeg met mosterdzaadjes een significante vermindering van angst en pijn op, wat aantoont dat auriculotherapie een effectieve behandeling kan zijn voor zowel angst als TMD-symptomen.


Pijn

Een studie gepubliceerd in juni 2015 in Pain Management Nursing onderzocht de effecten van auriculaire acupressuur bij kankerpatiënten. Gedurende zeven dagen ontvingen 50 kankerpatiënten auriculaire acupressuurbehandeling met vaccariapitten op specifieke oorpunten. Na de behandelperiode meldden de patiënten een significante vermindering van de pijnintensiteit met meer dan de helft, wat suggereert dat auriculaire acupressuur effectief kan zijn bij het verminderen van pijn bij kankerpatiënten en mogelijk de behoefte aan pijnmedicatie kan verminderen.


Een reviewartikel uit oktober 2017, gepubliceerd in Medical Acupuncture, analyseerde vier gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar ooracupunctuur en vond significant bewijs dat het kan helpen bij het verminderen van pijn. De review benadrukte ook het potentieel van ooracupunctuur als pijnbestrijding in noodsituaties, hoewel meer onderzoek nodig is om het effect op het verminderen van het gebruik van pijnmedicatie vast te stellen.


Slapeloosheid

Een literatuuroverzicht uit 2015, gepubliceerd in Acupuncture in Medicine, onderzocht 15 studies over auriculaire acupunctuur met ear seeds voor slapeloosheid. De bevindingen van de studies suggereerden dat de combinatie van ear seeds en acupunctuur effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van slapeloosheid, zoals moeilijk in slaap vallen en frequent wakker worden gedurende de nacht.


Een meer recent onderzoek uit 2019, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Leeds, toonde aan dat dagelijkse stimulatie van specifieke oorpunten gedurende twee weken significante verbeteringen in slaap, stemming en autonome balans bij vrijwilligers veroorzaakte. Deze bevindingen suggereren dat auriculaire acupressuur met ear seeds een veelbelovende benadering kan zijn voor het verbeteren van slaapproblemen.


Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Een studie uit 2019 onderzocht het effect van auriculaire acupressuur bij vrouwen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Gedurende vier weken meldden de deelnemers een afname van symptomen zoals losse ontlasting, buikpijn, diarree en stress na auriculaire acupressuurbehandeling. Dit suggereert dat auriculaire acupressuur een veelbelovende aanvullende therapie kan zijn voor het beheersen van symptomen van PDS.


Een andere studie uit 2014 richtte zich specifiek op het effect van ear seeds op constipatie. De bevindingen toonden aan dat ear seeds een matig significant effect hadden bij het verminderen van constipatie bij de deelnemers, wat suggereert dat auriculaire acupressuur effectief kan zijn bij het reguleren van darmfuncties.


Dit aanvullende onderzoek versterkt de eerdere bevindingen en ondersteunt de potentiële effectiviteit van auriculaire acupressuur met ear seeds bij het aanpakken van verschillende gezondheidsproblemen.


Kortom, hoewel ear seeds misschien nieuw voor je zijn, is er aanzienlijk bewijs dat ze echt kunnen helpen bij verschillende gezondheidsproblemen.


Nieuwsgierig geworden? Probeer ze uit!
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit product niet bedoeld is voor de diagnose, behandeling, genezing of preventie van enige ziekte. Als u vragen heeft over een medische aandoening, dient u altijd een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen om het juiste advies en begeleiding te ontvangen.

374 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page